söndag 26 oktober 2008

Sömnforskning!


Under den senaste veckan har media rapporterat om en ny sömnstudie som visar hur viktig små barns sömn är och att regelbundenheten är a och o. Jag kan bara bekräfta...
Jag har varit på tre Sova-hela-natten-kurser hos Anna Wahlgren och själv hjälpt till att kura ett antal barn. Där har jag sett de mest makalösa förändringar. På dessa fyra nätter som kuren pågår får glåmiga ögon liv och bleka kinder ny färg - BÅDE på barn och vuxna. Barnen genomgår en metamorfos när de äntligen får sova och mammorna gråter av lättnad.
Allis och Isak är verkligen säkra sovare. Deras "sovresa" följer i stort sett Barnabokens rekommendationer, även om Isak är en tröttmössa som sover fler timmar. När de var nyfödda sov de som de ville och vi njöt smekmånad och snusade på varandra. Sen började vi sakta och varsamt försöka förlänga vakenpassen och sovpassen. MYCKET mat och trevlig vakentid! Vi förde anteckningar om hur de åt och sov för att vi två månaders ålder kunna införa ett schema, med 12 timmars nattsömn, med ett nattmål, och tre-fyra tupplurar på dagen. Vid dryga fyra månader har vi vagnat bort det sista nattmålet och därmed haft 12 timmars sammanhängande nattvila. Många tycker att det låter som en saga, men det är sant. Därefter har de sovit sina 12 timmars nätter. När det börjar krångla (antingen att det tar länge att somna på kvällen eller att liten börjar vakna för tidigt på morgonen) är det förmodligen dax att plocka bort lite sömn under dagen.
Det är ett härligt liv, för både stora och små. Jag tycker att det talas alldeles för lite om glädjen med små barn.

Inga kommentarer: