söndag 10 januari 2010

Trettondagsmiddagsrecept på begäran





Förrätt: Pannacotta med räkor/löjrom, 4 portioner
2 gelatinblad
25 g smör
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
en nypa salt
1/2 - 1 dl hackad gräslök
några droppar citron
50 g löjrom eller några riktigt fina räkor
Blöttlägg gelantinet i kallt vatten i fem minuter. Smält smöret och häll i grädde. Ge ett uppkok. Ta från värmen. Rör ner gelantinet så att det smälter. Tillsätt CF och vispa smeten slät. Tillsätt övrigt utom löjrom/räkor. Fördela pannacottan i portionsformar. Låt stelna i kyl minst två timmar. Garnera med äggformad löjromskula eller räkor. Sjukt gott!
Varmrätt: Medelhavsfylld helstekt fläskfilé med pestohollandaise, grillad citron och rostade kvisttomater.

Skär filen längs med men inte ända igenom. Banka ut köttet och skär flera snitt för att skapa ett stort, platt köttstycke. Banka på båda sidor. Fördela salami, mozzarella, finhackad gul lök och svarta oliver på hela köttytan. Rulla ihop till en tajt rulle och bind ihop tätt med steksnöre. Bryn i smör, salta och peppra. Lägg över i ugnsfast form, lägg kvisttomater runt och stek färdigt i ugnen.
Sås: Koka reduktionen (10-15 krossade vitpepparkorn, 1-2 msk grovhackad gul lök, 1/2 dl vitvinsvinäger, 1/2 dl vatten) tills hälften återstår. Sila bort löken och pepparkornen. Skira under tiden 400 gram smör. Vispa upp 4 äggulor i tjockbottnad kastrull och slå över reduktionen under fortsatt vispning. Stäl kastrullen på lägsta plattvärme och vispa äggsmeten så att hela kastrullbotten berörs. Elvisp går fint. Såsen får varken koka eller sjuda, bara så småningom tjockna. Ställ därefter kastrullen på en fuktig duk eller trasa så den står stadigt. Tillsätt smöret under ständig vispning, droppvis först sedam i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaka av med pesto i omgångar (jag tog cirka 2 msk) Salta om det behövs.
Grilla hastigt citronen i tjocka skivor.
Snöra av filén och skär i jämna skivor. Servera med tomater, citron och sås.
Efterrätt: Syrlig citronglass i sin vackra boning
4 väl tvättade och snygga citroner
1/2-1,5 dl citronsaft och gärna även lite fruktkött från citronerna
4 äggulor
1/2-1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl hårt vispad grädde
Skär och jämna till en plan yta ytterst tunt i botten på citronerna så att de står stadigt. Skär även av en hatt. Gröp ur innanmätet och sila. Vispa äggulorna med socker och vanilj tills det blir en slät och fluffig massa. Tillsätt citronsaft och fruktkött lite i taget och smaka av. Vispa grädden för sig och vänd ner försiktigt. Ställ bunken med glassmassa i frysen och kyl även citronerna. Rör om i glassen efter en timme och fördela glassmassan i citronerna. Täck med plast och frys cirka tre timmar.
En jättegod meny, fritt ur LCHF-kokboken till fest och helg.








2 kommentarer:

Fjällmor sa...

mums!

Karin sa...

Men gud så gott! Dags att kicka igång middagen med andra ord! Vad roligt att få kika in hos dig! Hittade dig via Fjällan. Kram Karin