torsdag 3 mars 2011

Barnen och LCHF

Jag fick en fråga:

Hur gör du med barnen när du käkar LCHF? Äter dom samma el gör du annan mat till dom? Tänker om man gör nåt med en hel del grädde o smör o så serverar man kolhydrater t barnen så blir det ju väldans onyttigt!? Å så kanske de slinker ner nån kaka ibland...


Intressant fråga och något som jag funderat en hel del kring! Barnen äter i princip samma mat som vi gör. Vi har ett fem veckors matschema som vi utgår ifrån. Den här veckan ser ut så här:

Måndag: Korv och makaroner/chorizo och coleslaw
Tisdag: Ägg och bacon
Onsdag: Tacogratäng
Torsdag: Fiskgryta
Fredag: Kycklingspett, grekisk sallad
Lördag: Kött, rostade grönsaker, hemmagjord bea
Söndag: Ugnsbakad lax, skirat smör och ägg, kokt broccoli

Två skillnader mellan barnens och våran mat och det är måndag för de gillar varken starka korvar eller coleslaw och till fiskgrytan idag kommer jag att koka potatis till dem.

När barnen äter kolisar till maten har vi vänt på proportionerna och ger lite kolhydrater och mycket sovel. Lördagsgodis och fika till fest men vi försöker undvika socker och vitt mjöl för dem i vardagen.

Det är klart att det blir energitätt om de äter mycket fett och mycket kolhydrater, men det verkar inte vara några problem. De verkar anpassa portionerna och lyssna på sina kroppar, oförstörda som de är :)

Hur gör ni andra LCHF-vänner med barn?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ungefär som du skulle jag säga.

Det blir en hel del broccoli för det älskar mina barn.

Matilda sa...

Har själv inga barn, men löser sig inte det av sig själv? I skola/förskola får väl barnen "vanlig" mat, så mera LCHF hemma är väl ingen som dör av? OCH! smör och grädde istället för låtsasprodukter är ju bra för alla!

Lua sa...

Broccoli är basvara här också. Det äter vi flera gånger i veckan - smaskens tycker hela familjen.

Matilda: så sant! Äkta vara ska det vara ;)

Karin sa...

Isak är ju för härlig på den här bilden!! :D

Lua sa...

Ja, jag älskar hans uttryck! Ren och skär blåbärslycka!