tisdag 15 mars 2011

Japan, fruktansvärda flygblad och fina J

En vresig kväll i stugan där himlen var mörk, stormen ven, regnet piskade och åskan mullrade.

Det är en del som skaver och gör mig nedstämd just nu.

Japan. Så fruktansvärt. Naturens krafter tillsammans med människans tekniska "framsteg" får förödande konsekvenser. Om inte kärnkraftverket funnits hade det fasansfulla efterarbetet och den stora sorgen återstått, men själva katastrofen hade varit över. Istället har den bara börjat. Jag är rädd för explosioner och härdsmältor och blottade reaktorer och kärnkraftsavfall och radioaktiv strålning. Det måste till krafttag för att hitta ersättningar till kärnkraften. Bygg en vindkraftspark på min baksida om det behövs.


Fruktansvärda flygblad. I söndags hämtade jag ett flygblad i brevlådan från "Svenska motståndsrörelsen". Det är bland det mest fruktansvärda jag läst. Som hämtat ur Mein Kampf. Eller vad sägs om det här:

Tiden håller på att rinna ut. Om vi inte agerar nu kommer Sverige så som vi en gång kände och älskade det, att gå förlorat för alltid i och med att det i praktiken förvandlas till ett främmande land. /.../ Det är dags att slå sönder det borgerliga lugnet och på allvar inleda kampen för nordisk frihet och raslig överlevnad.

Gah! Jag bli så arg och ledsen och beklämd. Hur kan dessa förlegade och omänskliga tankegångar existera idag? Jag drar till med en klyscha som för mig är dagens sanning: Alla människor är lika mycket värda och har rätt till ett gott liv.

Fina J. Jag saknar ord och länkar istället till Mia som startat en insamling till hjälp för familjen. Så här skriver Mia: "Vi kan aldrig göra familjen hel igen, men vi kommer att kunna ge dem lite mer tid och ro tillsammans att läka. Det känns fint."
Krama varandra!


10 kommentarer:

Mia sa...

Åh, Anneli <3

Jag delar dina känslor, vad ledsen jag blir över flygbladet. Hur kan människor förakta och faktiskt hata någon på grund av var den människan är född eller att han eller hon har en annan hudfärg? Hur blir man sån? Hur har de barnen blivit fostrade som växer upp med de här känslorna? Jag blir alldeles ledsen i hjärtat :-(
Och Japan, det är ju för läskigt. Det är så lätt att tänka att det är "där borta" men för dem är det här en katastrof som de får leva med i många, många år. Om de får leva...
Fina J och hennes familj har sin egen katastrof nu, hur de orkar och vilken sorg de går igenom går inte att förstå. Mina tankar är hos dem mest hela tiden. Det finns många tårar...

Kram på dig Anneli, vi får hoppas att livets ljusa sidor tränger undan de mörka.

/Mia

Lua sa...

Mia: Tack för din fina kommentar <3 Jag tycker så mycket om ditt varma sätt och att du agerar och gör skillnad. Du kommer att bli en makalös socionom! Kram!

Annika Edin sa...

Ja det är fruktansvärt både vad som händer i Japan och flygbladet, jag blev så förskräckt när jag läste första raderna att jag kastade det i soporna på en gång! Får man verkligen skicka ut sånt där undrar jag? fruktansvärt skrämmande, och jag måste verkligen hålla med Mia med det hon skriver "Hur har de barnen blivit fostrade"....kan bara tillägga ...i vilken miljö har de fått växa upp? Det är som jag sa för en tid sedan på FB i en annan diskussion...barnen tar efter sina föräldrars tankar, tyckande mm i otroliga mängder, de är tyvärr inte mogna nog att förstå vad som kanske är bra tankar och tyckande och vad som inte är det i den ålder de börjar höra på vad föräldrarna, eller andra vuxna, anser. De pratar på det sättet som att det är deras egna åsikter, men man hör, när man känner föräldrarna, var det kommer ifrån många gånger. Till slut blir andras tankar och tyckande "deras egna" för de har levt med det sen barnsben. Det vilar nog ett ännu större ansvar över föräldrarna, och vuxna, idag om vilka förebilder de är för sina barn än när mina växte upp, med tanke på bla internet mm.
För mig är det som för er, en självklarhet i att alla männsikor har lika värde oavsett religion, hudfärg, hårfärg och ögonfärg!
Jag gillar verkligen din blogg Anneli Lu :)
Kram på dig
/ Annika

Lua sa...

Annika: Jag undrar om flygbladet faller under "hets mot folkgrupp"? Det är ju väldigt grovt i alla fall. Jag har tipsat PT och hoppas att de gör något på det. Och visst är det så att det ofta är otrygga själar som ansluter sig till sådana här organisationer. Alla är offer, på något sätt. Hatet inom dem måste ju fräta liksom. Jag gillar verkligen din kommentar, Annika E! <3

Oscar B sa...

Ja herregud, det är ju alldeles hemskt att folk uttrycker sina åsikter. Så kan vi ju inte ha det i demokraturen Sverige. Åsiktsfrihet? Yttrandefrihet? Sånt spottar vi gymnasielärare på. Hallå, demokrati gäller ju bara om man är PK, eller vad säger ni?

Lua sa...

Oscar B: alla har rätt till sin åsikt, verkligen. Även jag. Jag tycker att det är sorgligt att de här åsikterna finns och undrar varför. Jag tycker att flygbladet är ett angrepp på demokratin då det talas om att återinföra ett mer auktoritärt statsskick. I det samhället skulle det verkligen inte gå att vara politiskt inkorrekt!

En demokrati ska ge plats för alla oavsett vilken hudfärg man har, vem man älskar, vilken gud man tror på, vilket kön man har eller vilket parti man röstar på. Men det är såklart inte okej att gå utanför lagen, oavsett vilken åsikt man kämpar för.

Oscar B sa...

Du kanske ska gå in på Patriot.nu och läsa lite om vad Svenska Motståndsrörelsen står för, för du verkar ju ha noll koll på vad Nationalsocialism är och vad Svenska Motståndsrörelsen kämpar för.
Du verkar för övrigt vara mycket trångsynt och ha en väldigt felaktig uppfattning av vad demokrati är. Vi lever inte i en demokrati idag, vi lever i en demokratur.

Lua sa...

OscarB: alla företeelser kan betraktas från flera olika vinklar. När det gäller nationalsocialismen har vi valt helt olika perspektiv. Ha en fin torsdag!

Oscar B sa...

Man kan inte betrakta nationalsocialismen från olika vinklar. Man kan missförstå den, ha förutfattade meningar och rent av fördomar om den. Man kan tro på lögnerna om den eller så kan man välja att se igenom dem och ta reda på sanningen på egen hand. Som sagt, har du själv läst Motståndsrörelsens egna ord om vad de står för? Eller har du bara tittat på TV-burken utan att granska den information du får in kritiskt? Tro inte på medias lögner, läs Nationellt Motstånd! www.patriot.nu

Lua sa...

Oscar B: jo, jag har läst och tänkt. Både traditionell historieskrivning på universitet och på de sidor som du hänvisar till. Min uppfattning i den här frågan är orubblig och en del av min själ.

Därför: streck i debatten. Jag önskar dig allt gott.